• 74 817 90 14
  • 516928951
  • sklep@mateomarket.pl
Menu

Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Blaty kuchenne – jaki wybrać blat do kuchni?

Blaty kuchenne – jaki wybrać blat do kuchni?


Podczas zakupu blatu do kuchni nie należy kierować się jedynie walorami estetycznymi. Blat powinien odpowiednio komponować się z kuchennymi szafkami. Równie ważna jest trwałość i odporność na wszelkie uszkodzenia.
Blaty kuchenne są istotnym elementem użytkowym oraz dekoracyjnym każdej kuchni. Tworzą ramę wykończeniową całego wnętrza. Czasami pozostawienie tych samych mebli, a zamiana jedynie blatu wystarczy żeby zmienić wygląd pomieszczenia. Dobry blat do kuchni to nie tylko ładny kolor i ciekawa faktura ale również musi być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, środki czyszczące, wszelkie obciążenia i uszkodzenia mechaniczne.
Należy pamiętać, że kolor blatu powinien komponować się z meblami, płytkami, ścianami, drzwiami czy oknami. Bardzo dużą rolę w dobieraniu blatu odgrywają płytki na ścianie. Odważna kolorystyka płytek będzie idealnie komponowała się z blatem w spokojnej aranżacji. Identyczna kolorystyka blatu oraz szafek kuchennych spowoduje, że stanie się on monolitem z szafkami i „zniknie” we wnętrzu.

Kuchnia biała oraz kuchnia wykończona drewnem – jaki blat będzie najlepiej pasował?
Gładkie, białe meble najlepiej zgrają się z ciepłymi drewnianymi akcentami. Do takiej kuchni najlepiej pasować będzie drewniany blat. Dzięki takiej aranżacji wnętrze będzie ciepłe i przytulne. Połączenie czerni z bielą jest bardzo eleganckie. Błyszczący, czarny blat będzie działał jak lustro, które świetnie odbija światło. Jeśli kuchnia jest kolorowa, to blat powinien być w jednym z kolorów kuchni lub neutralnej barwie – białej. W połączeniu z dębową kuchnią najlepiej sprawdzi się brązowy, ciemnozielony, czarny lub rudy blat.

Jaki blat do kuchni najlepiej się sprawdzi?
Najczęściej na rynku można spotkać blaty kuchenne wykonane w technologii postformingu, tzn. posiadają zaokrąglone brzegi oraz pokryte są jednym kawałkiem laminatu. Jednak żeby były przydatne i dobrze służyły powinny mieć kilka cech:

  • odporność na zarysowania – laminowane blaty nie maja dużej odporności na zarysowania, ponieważ po pewnym czasie na powierzchni laminatu pojawiają się rysy. Takiego blatu nie można stosować jako deski do krojenia.
  • odporność na wysoką temperaturę – naczynie zdjęte z ognia nie powinno zostawić śladów na powierzchni blatu.
  • odporność na parę wodną – w kuchni wilgotność jest zdecydowanie większa niż w pozostałych pomieszczeniach. Należy również brać pod uwagę, że blat kuchenny jest narażony na kontakt z wodą ale również z parą wodną. 
  • odporność na uderzenia – spadający przedmiot z wysokości 2,5 cm nie zrobi śladu, jednak jeśli spadnie z wysokości 5 cm to ślad po nim będzie. 
  • odporność na zaplamienie – blaty w kuchni powinny być odporne na substancje chemiczne oraz artykuły spożywcze używane w domu. Plamy z alkoholu, kwasu octowego, oleju, soku z czarnej porzeczki czy kawy po umyciu powierzchni blatu wodą z płynem do mycia naczyń, powinny bez problemu zejść.

Data publikacji: 05.10.2017 11:55:00

Zaloguj się aby skomentować

Szybki kontakt
Zadzwoń: 74 647-67-64 lub 516-928-951
Napisz: sklep@mateomarket.pl
Kontakt

Miło powitać was na naszym sklepie internetowym. Mamy nadzieję, że znajdą tu Państwo wiele interesujących produktów w atrakcyjnych cenach.
ZAPRASZAMY !!

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies niezbędnych do realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić własne warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.