• 74 817 90 14
  • 516928951
  • sklep@mateomarket.pl
Menu

Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

GAMMA OKAP KOMINOWY CAPRI 60 CZARNY SZKŁO

Stan produktu: nowy

Gwarancja: 2 lata

Koszty dostawy:

  • Kurier DPD - POLSKA 14.99 zł brutto
  • Paczkomaty InPost 0.00 zł brutto
  • Wysyłka PALETOWA - POLSKA 69.90 zł brutto
  • Transport firmowy POLSKA 0.00 zł brutto
  • Kurier DPD - Romania 155.00 zł brutto
  • Kurier DPD - Deutschland / Slovenská republika / Litwa 65.00 zł brutto
  • Kurier DPD - Česká republika 70.00 zł brutto
Opis produktu

OKAP KOMINOWY CAPRI 60 CZARNY SZKŁO

Nowoczesny i estetyczny okap kominowy firmyGamma idealnie dopasuje
się do każdej kuchni, w której dominuje nowoczesny design. Model
Capri to produkt, który  szybko oczyści powietrze  w Twojej kuchni, a
także pomoże pozbyć się nadmiaru pary wytworzonej podczas gotowania.

Jego nowoczesny wyglądą doda ekspresji każdej kuchni.
Okap został wykonany ze stali i szkła z wykorzystaniem nowoczesnych
rozwiązań technicznych.

Kolor CZARNY

Szerokości 60 CM

Filtr  ALUMINIOWY

Średnica wylotu  90x90 mm

Gwarancja  24 MIESIĄCE

Zakres prędkości  3 STOPNIOWE

Wydajność  max 420 m3/h

Materiał  BLACHA CHROMONIKLOWA, CHARTOWANE SZKŁ0

Kod producenta: CAPRI 60

Numer produktu: 78001

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Polecenie produktu: GAMMA OKAP KOMINOWY CAPRI 60 CZARNY SZKŁO
Okap kuchenny – jaki będzie odpowiedni?

Okap kuchenny – jaki będzie odpowiedni?

Okap kuchenny jest jednym z najważniejszych sprzętów AGD w kuchni. Do jego zadań należy usuwanie nieprzyjemnych zapachów oraz pochłanianie oparów i tłuszczów, które powstają podczas gotowania. Jeśli okap pracuje prawidłowo to nasze ściany czy meble nie są pokryte tłustym osadem, a zapachy przygotowywanych dań nie roznoszą się po całym domu. Dodatkową okap może pełnić funkcję dekoracyjna i podkreślać stylistykę kuchni.

Na rynku występuje kilka typów okapów:

  • Okapy podszafkowe – bardzo dobrze sprawdzą się w małej kuchni, w której jest niewiele miejsca. Jednak ich minusem jest słaba wydajność. Mimo, że nie jest to dobre rozwiązanie dla dużych kuchni, to i tak okapy w tym stylu są bardzo popularne.
  • Okapy kominowe – zwane również okapami przyściennymi, które wiszą samodzielnie. Montowane bezpośrednio nad kuchenką, tuż przy ścianie. Posiadają długi, pionowy komin, którego zadaniem jest zamaskowanie rury odprowadzającej zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego. Dzięki swoim prostym i geometrycznym kształtom okap kominowy może być doskonałą ozdobą nowoczesnej kuchni.
  • Opak wyspowy – są to z pewnością najdroższe urządzenia, ale również najbardziej zaawansowane. Przeznaczone są do kuchni, które posiadają wyspy na środku pomieszczenia, z umiejscowionymi w nich kuchenkami. Montowane są do sufitów nad wyspani, a nie jak w większości przypadków do ściany. Składają się z podstawy i rury odprowadzającej. Tego typu okapy są zazwyczaj dużej wielkości dlatego kuchnia nie może myć mniejsza niż 20 metrów2.

Producenci w swoich ofertach posiadają również okapy do zabudowy:

  • Okap teleskopowy – posiada dobrą wydajność, a jednocześnie można je całkowicie schować wewnątrz zabudowy kuchni. Mechanizm oraz powierzchnia pochłaniająca okapu stanowią dno szafki, w której zamontowane jest urządzenie. Dodatkowo urządzenie posiada ruchomą szufladę, której wysunięcie sprawi, że zwiększy się powierzchnia pochłaniająca oraz uruchomi oświetlenie zamontowane w okapie.
  • Wkład – jest to również rodzaj okapu do zabudowy. Urządzenie umieszczane jest w spodniej części szafki, tak jak okap teleskopowy. Jednak taki wkład jest mniej wydajny niż okap.
  • Okap narożny – ich konstrukcja jest bardzo podobna do okapów kominowych z tym, że montuje się je w kącie pomieszczenia kuchennego.
  • Okap uniwersalny – przeznaczone są do montażu w różnych pomieszczeniach kuchennych. Mogą być zamontowane na różne sposoby: samodzielnie lub pod szafką.
  • Okap blatowy – jest montowany na kuchennym blacie, a jego silnik pod blatem w szafce. Z pewnością charakteryzuje się niezwykle ciekawą stylistyką oraz bardzo dobrymi parametrami. Wykonany jest z inoxu, który często połączony jest ze szkłem przeźroczystym lub czarnym. Może jedynie pracować w obiegu otwartym jako wyciąg.

Wiele czynników ma wpływ na wybór odpowiedniego okapu. Głownie należy zwrócić uwagę na ilość miejsca, które posiadamy w kuchni, wystrój oraz umiejscowienie otworu wentylacyjnego. Najważniejsze cechy, na które należy zwrócić uwagę:

  • Filtry:
    • Przeciw tłuszczowe – ich zadaniem jest zatrzymywanie cząstek tłuszczu, które wydostają się wraz z parą wodną podczas gotowania i smażenia.
    • Metalowe – zbudowane są z bardzo gęstej, kilkuwarstwowej, metalowej siatki, na której osiada tłuszcz. Mają bardzo dużą skuteczność i długą żywotność. Ich zaletą jest fakt, że brudny filtr wystarczy wymyć w ciepłej wodzie.
    • Węglowe – używane są w momencie, gdy nie można okapu podłączyć do wentylacji. Tego typu filtry pochłaniają zapachy.
    • Flizelinowe – są najczęściej spotykane w okapach pod szafkowych. Zatrzymują tłuszcz oraz wszelkie zabrudzenia. Należy je wymieniać co kilka miesięcy.
    • Wydajność maksymalna okapu

Jest to informacja, która zawiera ilość powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Skuteczny okap powinien mieć możliwość przefiltrowania całego powietrza 6 razy       w ciągu jednej godziny. Z maksymalną wydajnością wiąże się również głośność działania okapu. Podawana jest ona w decybelach przy maksymalnej wydajności filtrowania.

  • Tryb wyciągu

Okap pracujący w tym trybie zasysa powietrze i odprowadza je z pomieszczenia przez szyb wentylacyjny. Takie rozwiązanie bardzo skutecznie eliminuje zapachy gotowanych potraw.

  • Średnica wylotu powietrza

Bardzo praktycznym i jednocześnie wygodnym rozwiązaniem jest podłączenie okapu do wentylacji. Informacja o średnicy wylotu służy do dopasowania rury, przez którą odprowadzane jest powietrze do szybu wentylacyjnego.

  • Sterowanie mechaniczne i elektroniczne

Sterowanie zależy od okapu. Okapy uruchamiane mechanicznie posiadają przycisk lub suwak, który uruchamia silnik oraz oświetlenie. Bardziej zaawansowane urządzenia posiadają dotykowy panel. W takim okapie zazwyczaj zamontowany jest wyświetlacz elektroniczny, na którym można odczytać aktualne parametry pracy.

Niemal każdy z okapów kuchennych może pracować zarówno jako pochłaniacz, jak i wyciąg.

Zapytaj o produkt
Szybki kontakt
Zadzwoń: 74 647-67-64 lub 516-928-951
Napisz: sklep@mateomarket.pl
Kontakt

Miło powitać was na naszym sklepie internetowym. Mamy nadzieję, że znajdą tu Państwo wiele interesujących produktów w atrakcyjnych cenach.
ZAPRASZAMY !!

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies niezbędnych do realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić własne warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.