Kuchenki gazowe, płyty ceramiczne czy indukcyjne?
Podczas remontów kuchni, czy zwykłej wymiany kuchenki zastanawiamy się co będzie dla nas lepsze – kuchenka gazowa czy płyta, a jeśli płyta to jaka. Istotne jest bezpieczeństwo oraz ekonomia podczas użytkowania. Na rynku można znaleźć trzy główne rodzaje kuchni:
- Gazową
- Indukcyjną
- Elektryczną (ceramiczna)
Producenci również łączą ze sobą różne typy tworząc hybrydy (kombinowane) lub tzw. płyty modułowe. Takie rozwiązanie będzie najlepsze dla osób, które nie są do końca pewne czego chcą. Dlatego warto porównać ze sobą wszystkie rodzaje:
1. Płyta gazowa
Najczęściej jest tak, że w nowym budownictwie nie ma doprowadzonych przyłączy gazowych, co powoduje konieczność kupowania butli oraz wybraniem modelu, który zostanie odpowiednio dostosowany do zasilania propan butanem. Wyróżnia się trzy rodzaje płyt gazowych:
- Emaliowane – charakteryzują się najniższą ceną
- Ze stali nierdzewnej - głównie wybierane są do nowoczesnych, minimalistycznych kuchni
- Szklane – wykonane są z hartowanego szkła, przez co przypominają płyty ceramiczne
2. Płyta elektryczna
Zasilana prądem. Nie posiada palników, lecz podzielone pola. Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje:
- Żeliwne – pola wystają ponad płytę
- Ceramiczne – ich powierzchnia jest płaska
- Indukcyjne
3. Płyta indukcyjna
Jest to odmiana płyty elektrycznej. Prócz zasilania prądem do grzania potraw, wykorzystywane jest również dodatkowo zjawisko indukcji – wytwarzanie pola elektromagnetycznego. Ich eksploatacja jest najwyższa ze wszystkich rodzajów płyt ale są również najdroższe.
Zalety płyt gazowych:
- Lepszy smak potraw
- Tania w eksploatacji
- Niska cena
- Niezależna od dostawcy energii elektrycznej
- Niska podatność na awarie
Wady płyt gazowych:
- Ze względu na możliwość poparzeń jest ona dosyć niebezpieczna
- Mniej zaawansowana technologicznie
- Czas gotowanie jest dłuższy
- Trudniejsza w utrzymaniu czystości
- Konieczność doprowadzania łącza gazowego lub zakupu butli z gazem
- Na ścianach pozostaje osad z tłuszczu oraz istnieje możliwość przypalenia garnków
- Sprawna wentylacja oraz komin to wymagania konieczne do spełnienia
Zalety płyt ceramicznych:
- Tańsza od płyty indukcyjnej
- Czas gotowania jest krótszy niż na płycie gazowej
- Łatwa w utrzymaniu czystości
- Dodatkowe funkcje
- Brak osadzania się dużej ilości oparów i brak możliwości spalenia garnków
Wady płyt ceramicznych:
- Brak możliwości gotowania, gdy zostanie odłączony prąd
- Droższa w eksploatacji w porównaniu z kuchenką gazową
- Ze względu na awarie jest większa podatność na awarie
- Przez nagrzaną płytę istnieje możliwość poparzenia się
Zalety płyt indukcyjnych:
- Bardzo krótki czas gotowania
- Zaawansowana technologia
- Bezpieczna
- Łatwa w utrzymaniu czystości
- Koszt gotowania porównywalny do płyty gazowej
- Brak osadzania się drobin tłuszczu i spalonych garnków
Wady płyt indukcyjnych:
- Wysoki koszt zakupu
- Duża podatność na awarie
- Konieczność zakupu odpowiednich garnków ze stali ferromagnetycznej