• 74 817 90 14
  • 516928951
  • sklep@mateomarket.pl
Menu

Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Poradnik zakupowy – czyli jaką lodówkę wybrać?

Poradnik zakupowy – czyli jaką lodówkę wybrać?

Zakup lodówki zwykle wykonywany jest raz na kilka lat. Dlatego należy dokładnie przemyśleć ostateczny wybór. Jeśli decyzja była podjęta na szybko i nie do końca przemyślana może się okazać, że sprzęt nie spełnia naszych wymogów. Najlepszy wybór to połączenie naszych potrzeb z możliwościami, budżetem domowym, lokalizacją lodówki oraz funkcjonalnością urządzenia.

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania lodówki:

  • Liczba domowników – im rodzina jest liczniejsza, tym większy musi być sprzęt;
  • Obecność dzieci w domu – dodatkowe miejsce na soczki, serki czy kanapki mleczne, które muszą być trzymane w chłodnym miejscu;
  • Częstotliwość przygotowania posiłków –  kiedy częściej jadamy na mieście niż w domu to duża lodówka z pewnością nie zda egzaminu;
  • Częstotliwość robienia zakupów – osoby mieszkające na przedmieściach często nie mają możliwości robienia codziennych zakupów, dlatego też są skazani na robienie rzadszych zakupów ale znacznie większych. Dlatego właśnie najlepsza będzie duża lodówka ze sporym zamrażalnikiem;
  • Upodobania kulinarne – zwolennicy warzyw i owoców powinni zwrócić uwagę na modele posiadające pojemne szuflady na takie produkty (najlepiej jeśli będą to komory wilgotności), zaś miłośnicy mrożonek oraz lodów powinni wziąć pod uwagę posiadanie pojemnego zamrażalnika.

Istotną informacją jest czas przechowywania żywności w zamrażarce, od tego zależy ustawienie możliwie najniższej temperatury. Sprzęt mrożący oznaczany jest przy pomocy symbolu gwiazdki. Liczba gwiazdek oznacza jaką najniższą temperaturę można ustawić oraz jak długo można przechowywać żywność:

  • * -6 stopni C – max. czas przechowywania: tydzień
  • ** -12 stopni C – max. czas przechowywania: 4 tygodnie
  • *** -18 stopni C – max. czas przechowywania: 4 miesiące
  • **** -26 stopni C – max. czas przechowywania: rok

Zdolność zamrażania określa jak dużą ilość produktów zamrażarka jest w stanie zamrozić w ciągu 24 godzin. Istotne jest, że im szybciej żywność zostanie zamrożona, tym dłużej będzie mogła być przechowywana.

Czas utrzymania temperatury to parametr, który wskazuje na klasę sprzętu chłodniczego. Dzięki temu wiemy jak długo można przechowywać żywność w odpowiednio niskiej temperaturze. W zwykłych chłodziarkach ten czas wynosi max. 10 godzin, natomiast w najwyższej klasy chłodziarko-zamrażarkach nieznacznie przekracza 30 godzin. Samodzielne chłodziarki mają czas od 12 do 124 godzin.

Klasa klimatyczna informuje o zakresie temperatur w jakich urządzenie efektywnie pracuje. Istnieją cztery klasy klimatyczne:

  • Normalna (N) – 16-32 stopni C
  • Subnormalna (SN) – 10-32 stopni C
  • Tropikalna (T) – 18-43 stopni C
  • Subtropikalna (ST) – 18-38 stopni C

Do naszego klimatu najlepiej dopasowane są urządzenia o klasie klimatycznej SN i N. Przed zakupem należy zwrócić uwagę na klasę klimatyczną ponieważ jeśli źle zostanie dobrana, może to spowodować mniejszą efektywność pracy oraz zużycie większej ilości energii.

Rodzaje sprzętu chłodniczego:

1.       Chłodziarka

To urządzenie pozbawione komory, w której panują temperatury ujemne. Obecnie na rynku znaleźć można różne chłodziarki. Zaczynając od najmniejszych modeli turystycznych i samochodowych, przez chłodziarki hotelowe, podszafkowe, kończąc na chłodziarkach standardowych.

2.       Zamrażarka

Jej przeznaczeniem jest długoterminowe przechowywanie żywności w ujemnej temperaturze. Taki sprzęt jest kupowany zazwyczaj jako dodatkowe urządzenie chłodnicze, które jest uzupełnieniem lodówki. W sklepach spotkać można zamrażarki pionowe, które swoim wyglądem przypominają lodówki oraz skrzyniowe.

3.       Chłodziarko-zamrażarka

To inaczej lodówka, która jest podstawowym wyposażeniem kuchni. W tym przypadku można wyróżnić urządzenia takie jak:

  • Lodówki z górnym zamrażalnikiem

Jest to najtańszy rodzaj chłodziarko-zamrażarek. Mają zazwyczaj niewielkie gabaryty, przy czym zamrażarka jest znacząco mniejsza od chłodziarki.

  • Lodówki z dolnym zamrażalnikiem

Są to tzw. lodówki combi. Górna część to chłodziarka, zaś dolna to zamrażarka. Droższe modele posiadają na wyposażeniu szuflady o niezależnej wilgotności i temperaturze, dozowniki wody, kostkarki itp.

  • Lodówki side – by – side

Są przeznaczone do przechowywania dużej ilości żywności. Ze względu na swoje wymiary przeznaczone są do dużych kuchni. To dwa urządzenia, zamknięte w jednej obudowie, które zostały przedzielone pionową ścianką (z jednej strony jest chłodziarka, z drugiej zamrażarka).

  • Lodówki french door

Wielkościowo są równe lub większe od lodówek side-by-side. Podział komór jest poziomy. W górnej części znajduje się chłodziarka, a w dolnej zamrażarka w postaci komór z niezależnymi drzwiczkami lub dużych, wysuwanych szuflad.

Data publikacji: 29.08.2017 07:50:00

Zaloguj się aby skomentować

Szybki kontakt
Zadzwoń: 74 647-67-64 lub 516-928-951
Napisz: sklep@mateomarket.pl
Kontakt

Miło powitać was na naszym sklepie internetowym. Mamy nadzieję, że znajdą tu Państwo wiele interesujących produktów w atrakcyjnych cenach.
ZAPRASZAMY !!

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies niezbędnych do realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić własne warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.